Info

Fitxa ISAD Llegat Darder

Llegat Bartomeu Darder i Pericàs

Àrea d'identitat

Títol

Llegat Bartomeu Darder i Pericàs

Data(es)

  • 1894 - 1944

Nivell de descripció

Fons

Volum i suport

325 llibres, paper
3946 revistes, paper
1283 separates en 40 arxivadors, paper
9345 cartes en 21 arxivadors, paper
14 quaderns de camp, paper
200 aprox. documents personals varis, paper
1700 fotografies (1586 són plaques de vidre, 1067 negatius, 519 positius i 1 placa dibuixada, 112 positius sobre paper i 1 diapositiva (negatiu)
132 mapes, paper

Área de context

Nom del productor

Bartomeu Darder i Pericàs(1894-03-01 - 1944-02-24)

Historia biográfica

Bartomeu Darder Pericàs (Palma, 1894 - Tarragona, 1944) fou un científic mallorquí de relleu internacional que exercí la geologia i la hidrologia. Continuador i col·laborador del geòleg francès Paul Fallot, un dels pioners en l’estudi geològic de les Illes Balears, Darder es dedicà principalment a l’estudi de les Serres de Llevant i del Pla de Mallorca, a la docència i a la difusió de les seves investigacions mitjançant nombroses conferències i publicacions en mitjans especialitzats nacionals i internacionals.
Llicenciat en Veterinària i Ciències Naturals, ocupà una plaça de catedràtic a l’Institut de Tarragona bona part de la seva vida professional. Es situà en el context científic europeu de l’època i fou amb la seva col·laboració en l’organització del Congrés Geològic Internacional de 1926 i l’excursió C-5, on aconseguir el reconeixement i projecció internacional per les seves investigacions i publicacions. Es considerat també un avançat del seu temps en l’exercici de la geologia aplicada en el camp de la hidrologia i la recerca d’aigües subterrànies.

Institució arxivística

Història arxivística

El Llegat Bartomeu Darder i Pericàs va ser donat l'any 2007 a la CAIB, pel seu fill Josep Darder i Segui (1925-2008), també geòleg de professió. Fins el moment de la donació, el fons no s'havia mogut de Tarragona, conservat a diversos domicilis familiars. Una vegada a la DGURTC, Joan J. Fornós, geòleg i professor titular de la UIB va fer un primer tractament arxivístic del llegat.

Orígen de l'ingrés o transferència

Donació del Sr. Josep Darder i Segui a la CAIB l'any 2007.

Àrea de contingut i estructura

Abast i Contingut

El fons permet documentar l’activitat científica del productor en els camps de la geologia i la hidrologia; així com la seva activitat investigadora i docent, i la participació en diferents organismes i societats relacionades amb el món de la geologia des de diferents àmbits a nivell nacional i internacional.
El fons inclou també part de la documentació personal, documentació acadèmica, documents de les seves activitats cíviques i culturals, i el seu expedient de depuració al context de la Guerra Civil i els inicis del règim franquista.
El fons es compon de llibres i revistes sobre temes vinculats a la geologia i altres ciències, un fons fotogràfic de producció pròpia, així com quaderns de camp, mapes, cartells, i altres documents.

Informació sobre avaluació, tria i eliminació

Pel seu caràcter històric, tots els documents són de conservació permanent.

Increments

No es preveuen nous ingressos.

Sistema d'organització

El fons d’arxiu s’ha organitzat seguint el quadre de classificació (veure document adjunt). El fons fotogràfic, està compost majoritàriament per plaques de vidre que estaven allotjades en caixes de cartró. Aquest material s’ha traslladat a contenidors homologats de preservació, s’ha netejat, digitalitzat i catalogat; lgual que els quaderns de camp del fons documental. La resta de documents roman ordenat. Els llibres estan ordenats alfabèticament segons l’autor, i les revistes segons la temàtica o disciplina científica. Les separates estan agrupades en 41 arxivadors t segons els continguts.

Àrea de condicions d'accés i ús

Condicions d'accés

L'accés als materials originals està restringit degut a la seva fragilitat. Sols es permet la consulta als investigadors prèvia sol·licitud. Hi ha copies digitals de les fotografies i d’alguns documents de lliure accés.

Condicions de reproducció

La reproducció és permesa amb finalitat d'estudi, recerca o activitats educatives. Per qualsevol altre ús s'ha de sol·licitar autorització a la Direcció General d'Universitats, Recerca i Transferència del Coneixement del Govern de les Illes Balears.En tot cas se citaran l'autoria, el nom del fons i el titular d'aquest.

Llengües i escriptures dels documents

Català, castellà, alemany, anglès i francès principalment.

Característiques físiques i requisits tècnics

Respecte al fons fotogràfic i alguns documents, s’han considerat materials fràgils que no convé manipular. S’han fet còpies digitals de preservació que es guarden a discs durs a ubicacions diferents.

Instruments de descripció

Catalogació realizada a una de base de dades FileMaker 12PRO

Àrea de materials rel·lacionats

Existència i localització dels originals

Direcció General d'Universitats, Recerca, i Transferència del Coneixement.
Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats
Govern de les illes Balears
Ctra de Valldemossa, km 7,4
Parc BIT, Edifici Naorte, bloc A, 3ª planta
07121 Palma

Existència i localització de còpies

De les fotografies i alguns documents hi ha diverses còpies digitals de preservació, que es custodien als servidors de la Direcció General d'Universitats, Recerca, i Transferència del Coneixement. Es poden consular a la web del llegat Darder.

Bibliografia

FORNÓS ASTÓ, J. J.(Ed.). Bartomeu Darder Pericàs, geòleg i mestre, Govern de les illes Balears,Palma, 2008.

Àrea de Control i descripció

Autoria i fonts

Francesc Bonnín

Regles i/o convenccions usades

ISAD(G); NODAC;

Data(es) de la(es) descripció(ons)

Juliol 2013
Mapa  - Contactar  - Avís legal  - Accessibilitat  -  A+ A- Ao
Comparteix:
© Govern de les Illes Balears

Logo GovernLogo Govern

Compartir   Mail   Compartir Compartir Google+